Dat slaap belangrijk is moeten we jou niet meer uitleggen. Slaap heeft namelijk een enorm grote invloed op je energieniveau. Als je slecht slaapt voel je dit dan ook meteen in jouw lichaam, zowel mentaal als fysiek. Door de coronacrisis zien we echter dat veel mensen slechter slapen en hier dan ook de nodige frustraties bij voelen. Logisch, want slecht slapen is op korte termijn niet erg, maar kan op lange termijn zorgen voor een verhoging van de bloeddruk, hartfalen met zelfs een hartaanval als gevolg. Net om deze redenen schrijven we deze blog, om jou beter te laten slapen. Want geef toe, je gunt niemand een slechte nachtrust toe.
Bereid je slaap voor
Soms hoor je mensen wel eens praten over ‘een avondroutine’ en hoe dit hen helpt voor sneller in slaap te vallen. Maar wat houdt dat nu in, zo een routine? Hieronder geven we enkele punten mee die jij kan implementeren voor een betere slaap.
- Vermijd 3 uur voor slaap alle vormen van een scherm. Laptop, GSM etc. dient vermeden te worden.
- Eet niet meer na je avondeten.
- Mediteer of doe enkele ademhalingsoefeningen voor je gaat slapen.
- Lees een boek of doe enkele ontspanningsoefeningen.
- Neem een warme douche of bad voor het slapen.
- Drink warme melk of een kruidige muntthee.
We raden daarnaast aan om enkele punten uit te proberen. Niet alle bovenstaande punten werken voor iedereen. Enkele ‘handvatten’ hebben voor je gaat slapen, is echter altijd een goed idee!
Ga slapen wanneer je moe bent
Je zou juist denken dat een vaste routine ‘de sleutel’ is naar een betere slaap. Echter raden heel wat slaapexperts aan om pas te gaan slapen wanneer je echt moe bent. Het opstaan dient wel op een vast tijdsstip te gebeuren. Door dit toe te passen, gaat je lichaam in natuurlijke slaap zonder geforceerd te gaan liggen in bed.
Zorg voor een koele ruimte
Het is meermaals wetenschappelijk bewezen dat de ideale kamertemperatuur 18°C is. Indien je een airco hebt, is deze keuze zeker en vast een aanrader. Deze temperatuur dient aangehouden te worden, zowel in de zomer als in de winter.
Zorg voor een volledige donkere ruimte
Naast bovenstaande wetenschappelijke tip, is een volledig afgesloten ruimte het beste voor een goede nachtrust. Dit is dan ook de reden waarom je in de zomer snel wakker wordt, het ochtendlicht zorgt hier namelijk voor.
Indien op langere termijn slapen niet lukt, dienen verdere stappen ondernomen te worden. Deze oplossing lees je niet op het internet, maar ontvang je wel van je (huis)dokter. Een medische of therapeutische begeleiding is hier dan ook vaak de oplossing. Bij sommige mensen zijn er namelijk onderliggende redenen voor een slechte slaap. Na het lezen van bovenstaande blog, is de slagzin ‘slaap niet op je slechte slaap’ dan ook de boodschap.