3 tips bij ongewenst urineverlies 

3 tips bij ongewenst urineverlies 

Ongewenst urineverlies komt zowel bij mannen als vrouwen veel voor. Het is niet alleen onprettig, maar kan ook nog eens flink onzeker maken. Sommige mensen durven zelfs niet ver van huis uit angst voor urineverlies. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je de situatie voor jezelf aangenamer kunt maken en zelfs kunt werken aan minder ongewenst urineverlies. Een kant-en-klare oplossing is er meestal niet, maar urineverlies hoeft het alledaagse leven zeker niet in de weg te staan. In dit artikel geven we drie tips die kunnen helpen. 

1. Zorg voor goede bescherming 

Er zijn diverse manieren waarop ongewenst urineverlies verminderd kan worden. Helaas is het vrijwel onmogelijk om het geheel tegen te gaan. Meestal is de oorzaak diepgeworteld en kan dit niet volledig opgelost worden. Het is vooral belangrijk dat je met zelfvertrouwen over straat kan en het urineverlies je niet tegen hoeft te staan in het alledaagse leven. Goede bescherming is hierbij erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de producten van Tena. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de gevolgen van ongewenst urineverlies tegen te gaan. Zo ontstaan er geen nare luchtjes meer en voorkom je doorlekken. Hierdoor begin je elke dag zelfverzekerd en heb je geen angst meer voor de gevolgen van het urineverlies. Bovendien zijn deze producten zeer eenvoudig mee te nemen, waardoor je altijd gemakkelijk iets bij je kunt houden voor het geval dat. TENA heeft zowel producten voor heren als dames en is voor velen een prettige oplossing gebleken. 

2. Maak een afspraak bij een fysiotherapeut 

Meestal ontstaat incontinentie door een gebrek aan kracht in de bekkenbodem. Dit zien we vooral terug bij vrouwen die eerder bevallen zijn. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor verzwakt zijn geraakt. Hierdoor is het lastiger om urine op te houden en verlies je sneller kleine beetjes urine. Dit zien we bijvoorbeeld ook vaak gebeuren tijdens het niezen, hoesten of lachen. Het grote voordeel van dit probleem is dat de bekkenbodemspieren te trainen zijn. Het zijn spieren die je net als elke andere spier in je lichaam steviger kan maken. Dit doe je door verschillende trainingen toe te passen. Ons advies is wel om hierbij deskundige hulp in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je uitleggen welke oefeningen nodig zijn en hoe je deze op correcte wijze uitvoert. Zo is de kans op succes veel groter. 

3. Verlies buikvet 

Ongewenst urineverlies ontstaat soms ook door een ongezonde levensstijl. Als je ongezond eet en overgewicht hebt, is de kans op incontinentie namelijk ook veel groter. Dit zien we vooral terug als er veel buikvet is. Hoe meer buikvet er is, hoe meer druk er ook op de blaas en de bekkenbodemspieren ontstaat. Hierdoor kan de vorm van de bekkenbodemspieren veranderen en kunnen ze overbelast raken en minder goed sluiten. Hierdoor verlies je sneller ongewild beetjes urine. 

© Pexels.com

Als urineverlies hierdoor ontstaat, is het zelfs mogelijk om deze klachten volledig te laten verdwijnen door simpelweg af te vallen. Na enkele maanden zal je al effect merken. Als je blijvend een gezond gewicht kunt behouden, merk je misschien zelfs wel dat de klachten volledig verdwijnen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *