Zo blijf je jong

Niemand ontkomt eraan: het proces van ouder worden. Geheel natuurlijk dus, maar niet altijd even leuk en soms zelfs bijzonder confronterend. Nu vliegen de verjongende crèmes je doorgaans om de oren, maar wat kun je nu doen om je ook daadwerkelijk jong te voelen? We geven je enkele tips om je hierbij te helpen.

Zowel fysiek als mentaal in goede gezondheid blijven

Als eerste dien je goed zorg te dragen voor zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Beweeg voldoende, eet gezond en probeer stress zoveel als mogelijk te vermijden. Naast deze belangrijke aspecten zijn er ook nog een aantal andere, bewezen effectieve methoden, om je jong van geest te houden. Zo kun je denken aan diverse breinbrekers. Puzzels, woordzoekers of het welbekende sudoku zijn goede manieren om je hersens even flink te laten kraken en op die manier in goede conditie te houden. Rust is eveneens van groot belang. Lichamelijk moet je kunnen herstellen na inspanning of ziekte, maar ook psychisch is dit belangrijk. Probeer eens te mediteren of doe aan yoga. Beide kunnen goed helpen om je te laten ontspannen en je hoofd echt even leeg te maken.

Het belang van een sociaal leven

Wist je dat het goed is als je je regelmatig onder de mensen begeeft? Misschien denk je dat je niet zo’n groepsmens bent, maar dat neemt je behoefte aan sociale contacten niet weg. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een sociaal netwerk bijdraagt aan het gevoel van jeugdigheid. Omgang met jongere mensen en zelfs kinderen schijnt daarbij nog eens extra goed te werken. Heb je geen jonge mensen in je directe omgeving? Maak dan gerust een dagelijkse wandeling langs het schoolplein als het speelkwartier is of denk aan vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld een kinderboerderij. Het is niet uitsluitend het contact dat namelijk bevorderend werkt, maar het zijn ook de beelden en geluiden die al een hoop voor je kunnen doen.

© pexels.com

Voorkomen van sleur

Veel mensen voelen zich oud als ze vastzitten in bepaalde patronen. Je kunt dit gerust een sleur noemen, wat funest is voor je gevoel van eigenwaarde en je dagbesteding. Probeer een sleur daarom altijd te doorbreken. Dit begint al door vooral niet te denken dat je te oud voor iets bent, want dan zijn het snel juist die gedachten die het overnemen. Blijf daarnaast je passie en je dromen najagen. Ga er op uit, ontdek, vier en leef. Volg eens een cursus en durf je zelf uit te dagen: je bent nooit te oud om te leren, te ontdekken en te groeien. De kunst is hierbij vaak om uit je comfortzone te stappen. Spannend, maar het loont ongetwijfeld. Wie weet wat er bovendien op je pad komt. Kansen doen zich immers vaak voor op de momenten dat je dit het minst verwacht.

1 Reactie

  1. Geen medicatie, geen drank, geen drugs, niet roken en je zal al ver komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *