3 ziekten die bijna alle baby’s doormaken

Veelvoorkomende infecties bij baby’s

Als je merkt dat je baby symptomen van ziekte vertoont, zoals een snotneusje, vlekjes op het lichaam of iets anders, dan wil je natuurlijk precies weten wat er aan de hand is. Er zijn 3 ziektes die bijna alle baby’s doormaken.

Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt te maken met waterpokken. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus, namelijk het herpesvirus. Gelukkig is het meestal niet schadelijk.

Symptomen van waterpokken

Eerst krijg je baby lichte koorts. Er verschijnen rode vlekken en bultjes op de huid. Op deze bultjes ontstaan blaasjes, die heel erg kunnen jeuken. De blaasjes drogen in na ongeveer drie dagen. Het worden dan korstjes. Als de korstjes eraf gevallen zijn, is de ziekte voorbij.

Wat kun je zelf doen?

De ziekte is eigenlijk bijna altijd mild. Waterpokken gaat vanzelf over. Bij de apotheek kun je eventueel een zalfje halen tegen de jeuk. Zorg ervoor dat de nageltjes van je baby kort zijn, zodat je baby de huid niet kapot krabt. Als je een pasgeboren baby hebt moet hij wel behandeld worden als de waterpokken verschenen zeven dagen vóór en zeven dagen na de bevalling.

Verkoudheid

Baby’s die jonger zijn dan zes maanden worden zelden verkouden. Als ze tussen de zes maanden en twee jaar koud zijn komt het echter regelmatig voor.

Symptomen verkoudheid

Als je baby verkouden is, kun je dat herkennen aan een loopneus en eventueel koorts. Hij krijgt wellicht snotoogjes, zijn neusje zit dicht en er komt snot uit. Daarnaast zal hij gaan niezen en hoesten. Hij heeft last van keelpijn. Daarnaast kan er heesheid optreden als de stembanden ontstoken zijn.

Tips bij een verkouden baby

Als je baby verkouden is heeft hij al je liefde en aandacht nodig, zodat hij er zo snel mogelijk weer bovenop komt. Zorg ervoor dat je baby genoeg drinkt, want hij verliest meer vocht dan normaal. Hierdoor voorkom je dat je baby uitdroogt. Je kunt ook proberen om met je baby in de stoom van een warme douche te gaan zitten. Dit kan helpen bij een verstopte neus en keelpijn.

RS-virus

Het RS-virus is een soort griepvirus dat erg lijkt op een gewone verkoudheid. Baby’s en jonge kinderen kunnen er veel last van hebben. Het is een van de meest voorkomende verkoudheidsvirussen bij jongere kinderen. Vrijwel alle kinderen raken ermee besmet voor het tweede levensjaar.

© pexels.com

Symptomen

De symptomen lijken op die van een verkoudheid, zoals een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts.

Hoe voorkom je het RS-virus bij je baby?

Het RS-virus is lastig te voorkomen bij je baby. Houd in ieder geval je baby zo veel mogelijk uit de buurt van mensen met verkoudheidsklachten. Ook kun je hem het beste alleen aanraken met goed gewassen handen.

Als je baby ziek wordt is dat natuurlijk niet fijn. Lees je goed in over de mogelijke symptomen zodat je altijd goed voorbereid bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *