Met deze tips wordt het makkelijker om loonopslag te vragen

Iedereen is wel te vinden voor een mooie loonopslag, maar dat krijgen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Jij vindt dat je vast en zeker meer verdient terwijl je werkgever ervan overtuigd is dat hij je al een mooi loon betaalt. Dat de bal hiervoor in jouw kamp ligt, is zo goed als zeker; weinig werkgevers komen namelijk spontaan met het idee. Met de do’s en dont’s hieronder ben je in elk geval al een stuk beter voorbereid op het grote gesprek.

De absolute do’s en dont’s

Bij het vragen naar loonopslag zijn de zaken die je beter niet doet minstens even belangrijk als de zaken die je wel kunt doen. Het laatste wat je wil is het omgekeerde effect bereiken en dan bedenk je maar beter vooraf een goed plan.

Do’s

Hou heel nauwkeurig alle successen bij die je al geboekt hebt. Dit hoeven op zich geen grote verwezenlijkingen te zijn, zolang ze maar bijdragen aan een goede werking en de ontwikkeling van het bedrijf. Neem ook iedere gelegenheid aan om die successen even in de verf te zetten, het heeft weinig zin sterke prestaties te leveren als ze door niemand opgemerkt worden.
Zorg dat je een grondige voorbereiding maakt voor je het gesprek aangaat. Zo weet je perfect wat je marktwaarde is en welke meerwaarde jij betekent voor het bedrijf. Dit zijn objectieve en onweerlegbare feiten waar ook je werkgever niet omheen kan.
Het juiste moment kiezen is een laatste tip die we je niet willen onthouden. Vlak voor je baas op reis vertrekt, op een moment dat het bedrijf onder druk staat of middenin een re-organisatie bijvoorbeeld zijn momenten die je maar beter kunt vermijden.

© pexels.com

Dont’s

Een gesprek dat als doel heeft loonopslag te vragen, pak je rationeel en niet emotioneel aan. Klagen en emotionele chantage werken niet en zullen je net meer kwaad dan goed berokkenen. Een werkgever zal meer openstaan voor onderhandelingen bij een werknemer die met feiten aankomt.
Vraag ook nooit loonopslag in je beginperiode en al helemaal niet in je proefperiode. Je werkgever moet er door je werk van langere tijd van overtuigd zijn dat je een meerwaarde bent, pas dan zal loonopslag tot de mogelijkheden behoren. Al van bij het begin om opslag vragen toont bovendien ook aan dat het niet de job op zich, maar eerder het loon is dat voor jou belangrijk is; afknappers als het gaat om loonopslag vragen.

Loop je al langere tijd met het idee rond dat het tijd is om loonopslag te vragen? Zorg voor een goede voorbereiding, wacht je moment af en geloof in jezelf en je eigen kunnen. Als jij overtuigd bent, zal je werkgever ook makkelijker te overtuigen zijn hiervan. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *