De geneeskrachtige werking van kruiden

Wist je dat veel geneesmiddelen bepaalde kruiden of extracten als basis hebben? Dit is dan ook niet voor niets. Veel kruiden hebben namelijk een geneeskrachtige werking. Benieuwd welke kruiden dit zoal zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken? In dit artikel kom je daar achter.

Een aantal bekende soorten

Er zijn een aantal kruiden die een genezend werken en die in vele keukens terug te vinden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld peterselie en rozemarijn. Peterselie is een veelzijdig kruid dat een positieve uitwerking heeft op onder meer je nieren en je stofwisseling. Ook zuivert het je bloed en helpt het vocht af te drijven. Rozemarijn is dan weer goed voor de huid en stimuleert de bloedsomloop. Daarnaast bevat dit veel vitamine C en is daarmee zeer geschikt om je weerstand een boost te geven.

Twee andere kruiden die je in veel keukens terugziet, zijn munt en koriander. Daar waar munt de darmflora kalmeert, is koriander goed voor jouw ijzergehalte. De genoemde kruiden zullen vaak in de basis niet gebruikt worden vanwege hun geneeskrachtige werking, maar dienen eerder als smaakverfijner of voor de opmaak van een gerecht.

Minder bekende, maar zeer krachtige kruiden

Zoals je merkt, heb ook jij waarschijnlijk kruiden in huis die zeer goed voor de gezondheid zijn, zonder dat je dit wist. Mogelijk profiteer je dus al jarenlang onbewust van de vele gezondheidsvoordelen die deze kruiden bieden. Nu zijn dit niet de enige kruiden, want ook tal van minder bekende soorten hebben een krachtige werking op ieders gezondheid. Benieuwd naar een paar soorten? We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Zo kun je denken aan Arnica. Dit is een kruid dat een verzachtende werking heeft. Ben je dus gevallen of komt je kind met schaafwonden thuis, weet dan dat een zalf op basis van deze plant zeer geschikt is om het herstel van de huid te ondersteunen.
  • Zoek je iets dat rustgevend werkt, bijvoorbeeld omdat je maar moeilijk in slaap komt? Denk dan eens aan citroenmelisse. Dit is een kruid dat je thuis gemakkelijk kunt drogen en voor een kop thee kunt gebruiken. Bijkomend voordeel is de ontstekingsremmende werking van dit kruid.
© Pexels.com

Ga voor een kruidentuintje

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de voordelen van verschillende kruiden? Denk er dan eens over na om een kruidentuin aan te leggen. Natuurlijk moet je hier plek voor hebben, maar weet dat veel kruiden ook binnen goed tot zijn recht komen en de vensterbank om die reden al een goede plek kan zijn. Kijk welke kruiden bij jou passen en verdiep je in hoe je deze kruiden het best kunt kweken. Met een beetje geduld heb jij vervolgens een mooi aanbod aan geneeskrachtige kruiden in eigen huis. Onthoud echter wel dat dit niet zomaar de reguliere gezondheidszorg vervangt, dus houd je klachten en kwaaltjes altijd goed in de gaten en raadpleeg bij twijfel een arts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *