Wat weet jij over gezonde voeding?

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is voeding waar veel mineralen, vezels, vitaminen en mineralen inzitten. Deze voedingsmiddelen beschikken bovendien over weinig verzadigd vet, weinig geraffineerde suikers en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suiker. Je vindt ze dan ook in koek, snoep, gebak, chips en andere bewerkte voedingsmiddelen. Deze koolhydraten zorgen voor een suikerpiek in het lichaam. Dit is een korte energiepiek. Zodra de suikerspiegel daalt, word je moe en krijg je trek in zoetigheid. Op deze manier loop je meer risico op overgewicht.

Gezonde voedingsmiddelen bevatten daartegen zogeheten “langzame koolhydraten”. Dit zijn meestal vezelrijke producten zoals volkorenbrood, fruit, groenten, zilvervliesrijst en quinoa. Deze koolhydraten geven je voor een lange tijd energie. Bovendien zorgen ze voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek in zoetigheid hebt. Ook bevatten gezonde voedingsmiddelen veel gezonde vetzuren zoals omega-3-vetzuren. Deze vind je bijvoorbeeld in vette vis, zoals zalm en makreel.

Welke gezonde voedingsmiddelen zijn er?

Gezonde voeding is onbewerkt en puur. Ook producten die een klein beetje bewerkt zijn, kunnen toch gezond zijn. Je dient bovendien gevarieerd te eten. Gezonde producten zijn onder andere:

 • – groenten
 • – fruit
 • – volkorenbrood
 • – noten, zaden en pitten
 • – vette vis
 • – gevogelte
 • – plantaardige of onbewerkte zuivel
 • – zilvervliesrijst
 • – eieren
 • – andere volkorenproducten.

Tegenwoordig worden er veel suikers aan producten toegevoegd. Kies altijd voor een variant met zo min mogelijk suikers en andere kunstmatige toevoegingen. Als je tussen witte pasta en volkoren pasta moet kiezen, kies je altijd voor de volkorenvariant. Wil je zo min mogelijk koolhydraten eten? Vervang je eetschema dan door eiwitten. Kies bijvoorbeeld voor onbewerkte kwark, eieren, vis of kipfilet.

© Pexels.com

Welke stoffen bevatten gezonde voedingsmiddelen?

In groenten en fruit zitten veel vitaminen, zoals vitamine C en vitamine A.
Vitamine C helpt je om je weerstand op peil te houden. Vitamine A zorgt voor een vitale huid en gezonde ogen. Vitamine B1 en B2 vind je onder andere in zuivel, graanproducten, vlees en groenten. Vitamine B1 werkt op het hart en het zenuwstelsel. Vitamine B2 voorziet je lichaam van energie.

Vitamine D zit in vette vissoorten, boter, vlees en eieren. Ook zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is verantwoordelijk voor gezonde botten en gewrichten. Dit komt doordat het de calciumopname bevordert. Ook helpt vitamine D om je afweersysteem te beschermen. Elke vitamine heeft dus weer zijn eigen functie in het lichaam.

In bijvoorbeeld vette vis, noten en eieren vind je bijzondere vetzuren, zoals omega 3-vetzuren. Deze helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden. Ze zorgen bovendien voor een laag cholesterolgehalte. In volkorenproducten zitten veel vezels. Vezels laten je spijsverteringskanaal optimaal werken. Je ontlasting wordt soepel en je hebt daardoor minder kans op obstipatie. Bovendien beschikken gezonde voedingsmiddelen over talloze mineralen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • – calcium
 • – natrium
 • – magnesium
 • – fosfor

Mineralen zijn ook verantwoordelijk voor het functioneren van de organen en het afweersysteem. Calcium is onmisbaar voor een gezonde wervelkolom. In zuivelproducten vind je bijvoorbeeld veel calcium. Magnesium is goed voor je stofwisseling. Dit mineraal vind je bijvoorbeeld in graanproducten en noten.

Gezond voedingsmiddelen bevatten dus onmisbare bouwstoffen voor het lichaam, zoals vitaminen, mineralen, vezels en gezonde vetzuren. In sterk bewerkte producten zitten veel suikers, ongezonde vetten en kunstmatige toevoegingen. Deze producten zijn een lekkernij, maar hebben een lage voedingswaarde. Het zijn dus eigenlijk “lege koolhydraten” zonder gezonde eigenschappen. Een keer een koekje of gebakje kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *