De afgelopen jaren is goed gebleken hoe belangrijk goede hygiëne is. Sinds de opkomst van het coronavirus merken mensen echter ook dat ze steeds vatbaarder worden voor andere virussen. Doordat we lang afstand van elkaar hebben genomen en weinig in publieke ruimtes zijn geweest, pakken we nu – zeker gedurende de wintermaanden – alle virussen mee. Het heeft tijd nodig om onze weerstand weer terug op te bouwen. Goede hygiëne is ook van belang om de virussen te stoppen.
Zeker in de keuken. Dit is immers niet alleen de plek waar je even snel je handen wast. Hier bereid je eten en breng je meer tijd door dan je denkt. Daarom volgen hieronder drie eenvoudige tips om de hygiëne in de keuken snel te verbeteren.
Haal na gebruik altijd een doekje over het aanrecht
In de meeste huishoudens wordt de keuken zeer intensief gebruikt. Elke snack of maaltijd wordt hier bereidt. Daarnaast schenk je drinken in of was je tussendoor nog eens je handen. Leer jezelf aan dat je na elk gebruik even snel een doekje over het aanrecht haalt. Zet een spray met schoonmaakmiddel binnen handbereik. Zo is het aanrecht binnen mum van tijd schoon.
Heb je gekookt? Dan moet je ook nog altijd even de gaspitten schoonmaken. Blijf dit trouw na elk gebruik doen, want zo voorkom je onnodige bacteriën en is het altijd maar een klein klusje. Wanneer je vuil te lang laat zitten, creëer je alleen maar extra werk voor een later moment.
Vervang elke dag de vaatdoekjes, handdoeken en theedoeken
Er zijn van die items die echt onmisbaar zijn in de keuken. Denk aan een vaatdoek, schuurspons, handdoek en theedoek. Deze worden ook dagelijks zeer intensief gebruikt. Maak dan ook niet de fout om deze dagen te laten liggen. Als je dagelijks het aanrecht met een vieze vaatdoek afneemt, dan doe je niets anders dan het verspreiden van bacteriën. Daarom moet er echt elke dag een nieuw doekje worden klaargelegd.
Handdoeken en theedoeken worden als het goed is dagelijks gebruikt. Door het hele gezin. Hierdoor zullen er veel bacteriën op blijven zitten. Daarom is het echt belangrijk dat deze dagelijks vervangen worden. Zo voorkom je dat de bacteriën zich kunnen blijven verspreiden. Zorg ervoor dat je alle doeken altijd op minstens 60 graden wast. Zo weet je zeker dat alle bacteriën dood zullen zijn.
Koop meerdere snijplanken
Denk zeker niet dat je aan één snijplank genoeg hebt. Op die manier loop je groot risico op kruisbesmetting. Kruisbesmetting is het fenomeen waarbij rauw vlees of vis in contact komt met andere voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan groente. Dit gebeurt wanneer je deze twee op dezelfde snijplank snijdt. Belangrijk is daarom dat je voor alle voedingswaren een andere snijplank hebt. Zorg er daarom voor dat je minstens drie verschillende snijplanken in huis hebt.
Kom je toch tekort? Dan kun je de snijplank tussendoor ontsmetten. Dit doe je altijd met kokend water zodat je er zeker van kan zijn dat deze volledig schoon is.