Als je denkt aan een groene toekomst, denk je al snel aan zonnepanelen op gebouwen en windenergie. Toch is er nog een andere optie om energie op te wekken: zonnepanelen die op het water drijven. Met deze nieuwe techniek zien we hoe de toekomst van groene energie eruit gaat zien.
Zo werken zonnepanelen op het water
In de wereld zijn ontzettend veel wateroppervlakken die niet gebruikt worden voor een bepaald doel. Denk aan meren en plassen. Drijvende zonnepanelen zijn een moderne oplossing om van deze plassen met water een energiebron te maken.
Net zoals Nederland en Denemarken windparken op de Noordzee bouwen om energie op te wekken, zo kunnen plassen en meren op het land gebruikt worden voor zonne-energie. De panelen liggen op een soort bootjes en vormen daarmee een enorm vlot met zonnecollectoren op het water.
Profloating ontwerp drijvende panelen met een anker
De drijvende vlotjes kunnen soms meedeinen met het water. Dat kan een nadelige invloed hebben op de werking van de collectoren. Het Nederlandse bedrijf Profloating heeft hiervoor een speciaal ankersysteem ontwikkeld. Dankzij het ankersysteem liggen de zonnepanelen steviger op het water.
Profloating heeft bovendien een drijvend zonnepaneel ontworpen dat bestaat uit slechts zeven onderdelen. Deze modulaire methode zorgt ervoor dat de panelen overal en altijd simpel in elkaar te zetten zijn. Dat maakt het makkelijker om de panelen op allerlei plaatsen toe te passen.
Inmiddels heeft Proflating al verschillende grote projecten in Nederland afgerond, waaronder in Luttelgeest en Boskoop. Daarnaast heeft het bedrijf ook drijvende parken gemaakt in Israël.
Meer opbrengst door betere koeling
Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst van zonnepanelen op het water tot dertig procent beter kan zijn omdat de collectoren gekoeld worden door het water. Waar panelen op het dak warm blijven en zo juist energie verliezen, is de opbrengt op het water veel beter.
Daarnaast kunnen collectoren bijdragen aan meer schaduw op stilstaand water, waardoor het verdampen van water tegengegaan kan worden. Vanwege klimaatverandering is de watervoorziening ook een steeds belangrijker onderwerp.