Uitgerust opstaan

Uitgerust opstaan, betekent dat je met verse energie aan een nieuwe dag kunt beginnen. Daarvoor dien je voldoende uren te slapen. Een tekort aan slaap kan vervelende gevolgen hebben. Over die gevolgen zullen we het eerst hebben. Vervolgens geven we tips om beter te kunnen slapen.

De gevolgen van slaaptekort

Een tekort aan slaap kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan ook invloed hebben op je functioneren en je relatie met andere personen.

Je functioneren

Een tekort aan slaap kan als consequentie hebben dat je problemen krijgt met je te concentreren. Daarop kan je op je werk worden aangesproken. Concentratieverlies in bijvoorbeeld het verkeer kan fatale gevolgen hebben. Door slaaptekort word je snel humeurig, wat je relatie met anderen negatief kan beïnvloeden. Bovendien kun je vergeetachtig worden, wat ook niet goed is voor je functioneren.

Gevolgen voor de gezondheid

Gevolgen voor je gezondheid van onvoldoende slapen kunnen onder meer zijn:

  • hartklachten;
  • overgewicht;
  • meer kans op diabetes;
  • aantasting van het immuun- of afweersysteem;
  • depressie;
  • burn-out;
  • aantasting van het vermogen tot spreken;
  • hoofdpijn;
  • de huid veroudert sneller;
  • hoge bloeddruk;
  • dementie.

Tips om beter te kunnen slapen

We zullen hier een paar tips geven, die je zou kunnen gebruiken om je slaap te verbeteren.

Pak de reden aan

Als je de reden weet, waardoor je slecht slaapt, probeer daar dan wat aan te doen. Als je bijvoorbeeld de stress op je werk niet aankunt, praat daar dan met je werkgever over. Wellicht kan je functie worden aan gepast. Of zoek ander werk. Je gezondheid is daar belangrijk genoeg voor.

Zorg voor regelmaat

Probeer een vast ritme te hebben. Dat betekent om dezelfde tijden naar bed gaan en weer opstaan. Daar stelt je lichaam zich op in en daardoor slaap je beter.

Geen of weinig alcohol

Een hardnekkig misverstand is dat je beter slaapt met een borrel op. Daardoor kun je eerder in slaap vallen, maar de kwaliteit van de slaap wordt er negatief door beïnvloed.

Eet niet vlak voor het slapen gaan

Als je kort voor het slapen een stevige maaltijd nuttigt, dan blijft je lichaam actief om het voedsel te verteren. Bovendien beïnvloedt suiker de productie van het slaaphormoon melatonine.

Neem voldoende beweging

Zorg voor voldoende beweging. Beweging vermindert namelijk de stress en spanning die we voelen. Maar dat intensief doen juist voor het slapengaan, is echter niet verstandig. Dan komt namelijk het hormoon endorfine los en dat weerhoudt je van je slaap. Zorg er ook voor dat je dagelijks voldoende tijd in de buitenlucht doorbrengt.

© pexels.com

Conclusie

De gevolgen van onvoldoende slaap kunnen zeer serieus zijn. Gebruik de tips om te proberen langer te slapen. Met voldoende slaap sta je uitgerust op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *